Basistraining creatief coachen

Deze 6 daagse training is bedoeld voor mensen die nog geen (ervaren) (zorg-)professional zijn en die willen leren om te coachen met creativiteit.

In deze training is dus zowel aandacht voor de basis van het coachen als voor het gebruik van creatieve opdrachten tijdens het coachen. Er is aandacht voor de basishouding van de coach, voor gesprekstechnieken en voor de opbouw van een doelgericht coachtraject. En deze hele basale coachvaardigheden gaan we dan direct combineren met creativiteit: tekenen, schilderen en boetseren. Hoe en wanneer zet je welke techniek in, hoe bouw je een creatieve opdracht op, hoe kijk je samen met je coachee naar een werkstuk? Je leert over creatieve materialen, het creatieve proces en over betekenisgeving en interpretatie van een werkstuk.

Untitled design (1)

De eerste 5 dagen zullen opgebouwd worden als een coachtraject, zodat je iedere stap van het traject een keertje zelf ervaart. Iedere dag zal gevuld zijn met creativiteit en het samen oefenen van de coachvaardigheden. Zelf ervaren is de beste leerschool en biedt bovendien meteen de kans om zelf tot nieuwe inzichten te komen. Tussen de dagen door, ga je thuis oefenen en huiswerk maken. Je rond je opleiding af met een oefentraject van 5 sessies, onder mijn supervisie. Je krijgt een map vol theorie, praktische handreikingen en inspiratie. Alle opdrachten die we tijdens de trainingsdagen inzetten, staan uitgewerkt in de map.

Cursiste Inge: “Marion heeft me geleerd om dat te zien wat er niet gezegd wordt, door zelf in contact met je gevoel te blijven. Dat is zo belangrijk om dat échte contact met een coachee te maken! In plaats van alleen het cognitieve heeft Marion mij geleerd hoe ik de diepte in kan gaan met een coachee. De kleine setting werkte voor mij heel prettig, veel tijd om met elkaar en van elkaar te leren!”

DAG 1: Aanmelding en kennismaking. We maken kennis met elkaar, met coachen en met creativiteit. Deze dag heeft vooral tot doel om eerste ervaringen op te doen met de kracht van creativiteit en samen te ontdekken wat een goede basishouding van een coach is. En natuurlijk leren we elkaar kennen!

DAG 2: intake en verkennende sessie. De intake is een belangrijk sleutelmoment van het coachtraject omdat je hier samen met je coachee bepaalt waar aan gewerkt zal worden. Deze dag gaan we dieper in op gesprekstechnieken zoals actief luisteren, open vragen stellen en doorvragen. We oefenen met het formuleren van een goede hulpvraag/ doelstelling. En we gaan verkennende creatieve opdrachten doen.

DAG 3: verdiepende sessie. Als het doel van de coaching helder is, kunnen we aan de gang met verdiepende opdrachten en dat gaan we deze dag dan ook doen. Hoe kies je een opdracht die past bij het doel? We gaan zelf ervaren hoe creativiteit ons verdieping brengt en oefenen met het stellen van verdiepende vragen over een werkstuk: wat is er allemaal te zien en te vragen? Een creatief werkstuk vertelt veel over de maker en door de goede vragen te stellen, help je je coachee verder en kunnen nieuwe ontdekkingen en inzichten opgedaan worden.

DAG 4: verdiepende sessie en evaluatie. Deze dag gaan we nog verder oefenen en verdiepen met het creatief coachen. Er komt steeds meer ruimte voor eigen inbreng van jou als cursist. Nu je al veel geoefend hebt, zowel tijdens de trainingsdagen als thuis, kun je je technieken gaan verdiepen en actief je vragen stellen. We maken deze dag ook tijd voor de evaluatie: waarom, wanneer en hoe zet je deze in tijdens de coaching? Daarnaast evalueren we vandaag ons eigen leerproces tijdens de training, zodat we dag 5 goed kunnen afronden.

DAG 5: bekrachtigende sessie. Bekrachtigen is een heel krachtig middel om je coachee naar zijn doel te begeleiden en komt dan ook zeker niet alleen tijdens de afsluiting aan de orde. Wel gaan we er vandaag extra aandacht aan besteden. Je krijgt 2 opdrachten mee na dag 4, waar we vandaag veel tijd aan zullen besteden. Alle puntjes worden op de i gezet, zodat je vol vertrouwen kunt beginnen aan je oefentraject.

DAG 6: intervisie en afsluiten. Deze dag plannen we een week of 6 na dag 5. In die 6 weken ga je werken aan jouw persoonlijke visie op coachen en een oefentraject van 5 sessies doen. Waar nodig denk ik met je mee of sta je bij, zodat je dit traject succesvol kunt afronden. Op deze manier leer je werken met de trajectopbouw en oefen je met het formuleren van een hulpvraag om daar vervolgens doelgericht aan te werken. Je schrijft verslagen over je oefentraject, die ik van feedback voorzie. Deze laatste dag gebruiken we om intervisie te doen op basis van de ervaringen tijdens het oefentraject. Daarnaast besteden we aandacht aan jouw visie en elevator pitch, zodat je jezelf straks vol zelfvertrouwen en op jouw authentieke manier kunt gaan manifesteren als creatief coach . Uiteraard sluiten we feestelijk af met een certificaat!

De trainingsdagen zijn ongeveer driewekelijks en zijn van 10 tot 16 uur. De kosten voor deze opleiding zijn €725,-Inbegrepen: thee en lekkers, gebruik van alle creatieve materialen en een reader. Je zorgt zelf voor een lunch. Ik werk met groepjes van 2 tot 6 cursisten.

Ik plan deze training in bij voldoende interesse, dus laat me weten als deze 6-daagse jou aanspreekt. Je bent van harte welkom! Geef je op of stel je vragen via het contactformulier. 

Cursiste Cynthia: “Wat een superleuke opleiding! Veel geleerd over creativiteit en coaching. En niet alleen over hoe je een goeie creatief coach wordt, maar ook over mezelf. Echt een verrijking. Marion is een bijzondere, mooie vrouw die op een liefdevolle en inspirerende manier haar kennis en kunde overdraagt. Top!”

Cursiste Petra: “Afgelopen week heb ik de opleiding tot creatief coach afgerond en wat heb ik genoten van het hele traject! Ik zoveel geleerd wat betreft het coachen en wat voor geweldige rol creativiteit daarin kan spelen, maar ook heb ik veel geleerd over mezelf. Verdieping van mijn leven op allerlei vlakken, wat wil je nog meer?! Heel erg bedankt voor de mooie lesdagen en de fijne begeleiding Marion!”