Mandala’s

IMG_1761MANDALA. 

Mandala is Sanskriet voor ‘heilige cirkel’ en in de meeste simpele vorm is een mandala ook niet meer dan dat: een cirkel. Mandala staat ook voor ‘heilig centrum’ of voor ‘vat van essentie’ en wordt al eeuwen in verschillende culturen gebruikt als hulpmiddel bij het mediteren en bij heilige rituelen. Mandala betekent ook ‘complete cyclus in de tijd’. De meeste bekende mandala die dit aspect van tijd verbeeldt, is de Mayakalender.

Mandala’s zijn tweedimensionale afbeeldingen van een driedimensionale heilige omgeving. Ze helpen bij het leren van spirituele waarheden, het concentreren en het scheppen van een heilige ruimte. Mandala’s staan symbool voor de kosmos of het heelal en stimuleren de waardering voor het heilige aspect van ons leven. Een mandala kan ook het Zelf als microkosmos van het heelal verbeelden. De psychoanalyticus Carl Jung (1875-1961) was gefascineerd door de mandala en zag hem als een voorstelling van het onbewuste zelf. Dankzij Jung wordt het tekenen of schilderen van mandala’s nu vaak ingezet tijdens therapieën vanwege de helende kracht van dit proces van mandala’s creëren en de mogelijkheid die het geeft om contact te leggen met ons onbewuste.

 

Yin-energie. 

We kunnen mandala’s creëren vanuit een vrouwelijke yin-energie, vol gevoel en dan is het basisprincipe van ‘de cirkel als vat’ ons belangrijkste uitgangspunt. De cirkel bepaalt de grens van onze creatie en we vullen de cirkel simpelweg met kleuren en vormen, zoals het in ons opkomt. We maken gebruik van de grenzen en de geborgenheid die de cirkel ons biedt, hoewel dit ook de impuls kan oproepen om vrij te willen breken, afhankelijk van onze gemoedstoestand…

 

 

 

 

Yang-energie.

Mandala’s die vanuit de mannelijke  en rationele yang-energie worden gecreëerd, bevatten naast de cirkel als buitengrens, een geometrisch patroon van cirkels en andere vormen, waarbij symmetrie een belangrijke rol speelt. Deze mandala’s doen een appèl op ons ruimtelijk vermogen en onze concentratie en we gebruiken passer en liniaal om ze te creëren.

 

 

 

 

In 2015 heb ik gedurende 100 dagen een Dagelijkse Mandala getekend. Dat heeft me ontzettend veel opgeleverd, zowel tekentechnisch als persoonlijk. Mandala’s bieden echt een veilige plek voor expressie en experimenten. Ik raad iedereen aan om zichzelf ook eens uit te dagen!! Ter inspiratie kun je kijken op mijn FB-pagina hier (klik).

Wil je meer leren over mandala’s? Je kunt nu online meedoen aan de Maandelijkse Mandala. Kijk maar eens hier (klik). Ik geef ook op aanvraag een workshops van een dag (klik).

Laat wat van je horen

*